Rusko 01 – Rostov na Donu

nakole
Zdravstvujte tavarisci,
tak uz jsem opet zmenil stat a ocitl se tentokrat jiz v balsoj Rusii. Zpocatku jsem mel mirne obavy z mistni milicie, ale ted jak jsem dojel do Rostova tak musim rict ze licicky opet super, vse ale zas poporadku.

Z Berdiansk, odkud jsem psal posledne jsem vypadl za mesto (co na ceste zrovna nemusim, tak jsou to prave velka mesta, ikdyz Berdiansk ze vsech UA mest se me zatim libil nejvic) a prenocoval jsem na 100m vyvysenine kousek od more, dole mocaly s capama, vsude vlho a taky komari, ale nebylo to tak hrozne, ikdyz se mi pokazil repelent od sestry. Rano me ovsem probudilo nejake velke huceni, otevru stan a primo na de mnou obrovsky mrak komaru, pres ktery nebylo ani slunka videt. Rychle jsem zas stan zavrel a premyslel co dal, no tak jsem si jeste hodku zdriml. Mrak ovsem neodletel a pozorovanim jsem zjistil, ze se drzi jen nad mym stanem (skoda ze to neslo moc vyfotit, ale byt to ptaci, tak je to jak od Hickoka – no hukot to byl, tezky husty cerny mrak). Nu vylezl jsem ze stanu, aniz my me neco postipalo a posnidal o kousek dal, po chvili i mrak nad stanem se presunul nekam jinam. Sbalil svych 5 svestek a vyrazil. Opet trosku foukal vychodni veterek (no trosku, asi tak petka) a ja si to v silnem protivetru slapal kolem more dal, nastesti se zas cesta zacala klikatit a pribyly i kopecky, tak to v tom vetru bylo rozmanite a celkem to slo. V jednom kafe se zastavil na chalku a dal i pivko, zde zas nemeli nic jineho nez kozla, ale bonus v tom 30 stupnovem prijemnem teplu byla predchlazena zmrzla sklenice z mrazaku (to by mohli zavest nekde i u nas).

nakole
Dojel jsem az do Shyrokyne, kde jsem potreboval vecer dokoupit nejake ty potraviny a vodu. Lupl jeste jedno pivko a povykladal s mistnimi mladymi motorkari :-), kdyz uz opet debata klesla k poptavani penez na vodku, vyrazil jsem dal. Pak kdyz jsem se ptal jedne babusky na cestu, nabidla mi zadarmiko super ubytovani, vecer jsme chvilku pokecali a ja se zas konecne poradne umyl a vyspal v posteli. Rano jsem narychlo posnidal jen caj a susenky a vyrazil, tentokrat celkem brzo, pac babuska ma u more, jak rikala, bussines – dela susene ryby, takze pro Radosa: po odlovu ty ryby vycisti a pak namoci na 2 hodiny do hodne slane vody (delala hlavne ty mensi rybky), potom je jen rozlozi do sitoviny a necha na vzduchu vysusit, kdyz zacne brzo rano a je pres den dobre pocasi (horko a fouka) tak je vecer vse hotove. Po ceste ve vesnicce Bezejmenne, jsem narazil na bazar, kde nakoupil kotel zeleniny, vyborny chleba a opet na vecer k pivku i susene rybky. Chtel jsem jen 3 male ale nakonec mi vnutila za 5 hriven 10 ryb. 12km pred hranicama bylo jeste mestecko Novoazovsk, kde jsem v kafe udelal druhou snidani, a vzhledem k tomu ze uz nebudu potrebovat hrivny, tak jsem si dal poradny kus masiska a pivo (a to bylo naseho teprv 8 rano). Pri ceste stali tradicne policajti a vybirali, je jich tu jak mraku – pokecal s nima, zas me poplacali po zadech, 3 palo ze ja maladiec – coz slychavam od prekrozeni sk/ua hranic celou cestu. Dojel jsem na ruske hranice a kupodivu velmi rychle jsem je i projel, temer bez otazek a zadne kontroly, padl jen jeden dotaz, zda v tech brasnach nevezu zbrane. Na ruske hranici to na tachalu ukazovalo 2310km.

nakole
A tak jsem se ocitl v Rusku. V prvni chvili zadna zmena, pole stejna, voda zadna, jen policajti zmenili taktiku, stoji ted tesne za horizontem. Vitr se trsku stocil do jizniho a teplota vylezla na prijatelnych 37 stupnu. Kdyz jsem tak jel, vzpomel jsem si jak jsem po prvnich ujetych kilometrech sedel s Mildou na Cz/Sk hranicich na Konecne a popijel Radegasta 12. Kdyz se nas sedici u vedlejsiho stolu ptali kam jedeme a ja na to ze do Ciny, tak samotnemu se mi to zdalo nejake zvlastni, sileny, ale jak ubihaji kilometry, tak tomu pomalu zacinam verit, ze fakt asi do te ciny doopravdy jedu. No ale toho 12 radka bych si hned dal, treba takovyho jak na Ferbinkovi, nicmene nepohrdl bych ani Starobrnem z naseho vynikajiciho pivovarku, cimz zarovez vsechny pivovarnice i pivovarniky z oltecu zdravim. Po ceste jsem si udelal piknik, pripravil ovosce (teda zeleninu), sedl na stul (teda zidli) u cesty – maj tu vsechny ty slova jaksi narubi a pojedl. Dojel do Taganrogu, kde jsem se chtel, jak mi bylo receno na hranicich, zaregistrovat na OVIRu. Na misti miliciji me ovsem poslali nekam …, ze kdyz mam adresu, jak jsem uvedl „palatku“ tedy stan, nocuju za mestama a kazdy den jsem na jinem miste, tak na to nemaji kolonku a registrovat me nebudou. Tak nevim co s tim, v RU je prej nutne se do 3 dnu nekam prihlasit, ale co s tim, kdyz me nechcou. No necham to byt, sak su kazdy den na jinem miste, ikdyz mozna pobudu nejaky cas v Rostove. Musim to vse nejak svazat s terminama mojich viz. Planoval jsem mensi naklad kilometru na den a tak jsem trosku v predstihu. Vizum do Kazachstanu mi zacina az 5.6. Navic ho mam jen na mesic a do Kyrgyzstanu az 10.7., taze bych ted mel tak do 10.6. Zustat v rusku. No uvidime.

nakole
Ve meste jsem narazil u obchudku na skupinku podezrele vypadajicich cyklistu (ortlieby bagly, to nebude jen tak) davam rec a oni to holandani, kteri maji temer stejnou cestu. 2 typsoni a jedna devuska Henk, Jan a Simone. Chvilku jsme pokecali, zjistili ze umim po ruski, tan nahle bylo vse jednoduzsi. Jejich plan je obdobny az do Biskeku, odku dal jedou po Pamir HW, a do Kasgaru se chteji presunout letecky. Nasli jsme paradni mistecko na spani (jednu vyhodu to ze jedu sam to ma, proste si vyberu misto a tam to dle uvazeni zapichnu, bez zdlouhaveho hlasovani, jestli je toto ci ono vhodne. Prvni misto co vybrali bylo stejne nic moc a doslo na ma a Hankova slova jeli na kopecek trochu dal, kde bylo super. Vecer malo popili a pokecali. No slivovica temer dosla, nastesti mem pro tyto pripady v zasobe jednu malou butylku vodecky a slivku jeste uchranil. Rano spolecna snidane v trave a jedem dal, tentokrat ve ctyrech. No musim rict ze Simone bude mit co delat, jestli jak planuji chteji KZ prejet za jeden mesic. Nalozeni jsou vseci tak o 30% vic jak ja, navic na horakach, no tezko se jim slape a v kopeckach na ukrajinsko ruske rovine to holcina moc nedava. Navic ti dva ji vzdy tak 2 km ujedou a ona to drti sama v zadu. Rikala ze se takto jak pes uz za nima tahne mesic. Moc ji to nezavidim, ale snad ji to ale bavi (pro Pavla – taky IT project manager, tak vem kolo a dojed nas). Ovsem zdes na Uk/Ru je vse voda, fajn lidi, takze i s hygienou, je to ok, ovsem nevim jak to vse bude snaset v Kz, a pak ty hory v Tibetu (obcas je to tam fakt do kopca) – no uvidime, ja ji podporuji a verim ze to da a moc ji fandim.

nakole
Spolecne jsme dojeli k Rostovu a tam se s nima rozloucil, jelikoz bych zde tak ze 2, 3 dny chtel zustat. Jednak mam prehrsle casu a pak musi dokoupit nejake ty soucastky na kolo. Pravy pedal zacina mit nejakou vuli a pomalinku to v nem zacina praskat, tak jeden nahradni par je nezbytny. Taktez bych asi uvital drzak na lahev pac jak se na ten jeden divam, taky mu moc nedavam, ty odlehcene slitiny jsou na prd, ocel je ocel. Na ukrajine moc obchodu s kolama nebylo, a kdyz uz jo, tak zadna kvalita, vcera v Taganrogu byl ovsem pbchudek, kde meli vse, tak doufam ze neco v Rostove poridim. No hlavne ty pedaly, davam jim tam max 1000km. A to jeste bude sranda ty puvodni pres ten imbus odmontovat – debilni system. V Rostove jsem mel pres net kontakt na dvaja tavarisce, tak jsem se podle popisu vydal hledat adresu, mel jsem se potkat s jednim (Alexem) na Plaza Cinema, tak jsem se optal lidi kde to je (no Rostov je trosku vetsi mestecko – cca 1,5 mil obyvatel, jak mi tu rikali, tak prej 7 nejvetsi ruske mesto), a u jednoho kiosku dal pivsona, pac mel spoustu casu do setkani a tam jsem se seznamil s dalsima dvouma bezva lidickama Sergej a Duma, a tak jsem zabil 4 hodky cekani, prijemnym klabosenim o situaci v rusku (oba pracovali v tiskarne, takze byli secteli :-), navstivil nedaleky paradni park, kde guljalo spousta fesnych dievocek a pak uz jsem o kousek dal potkal Alexe, vcetne Zinovy (to byl ten druhy kteremu jsem psal – oba se znali) a slo se domu. Neco jsme pojedli a popili a opet prijemne pokecali, jak jsem mel z ruska zprvu obavy, tak se mi tu zacina libit. Vzhledem k tomu ze Alex musel brzo rano do prace, nechal jsem u nej kolo s vecma a sel spat k Zinovy, kterej jako spravnej ITak, chodi do prace az tak na 10 ci 11. No co se mi libi, tak s netem tu po meste neni zadny problem, po celem meste je mozne pres klasickou 220 (nebo kolik tu vlastne maji) sit se pripojit do metropolitni site 10Mbps (staci mit modem a zaregistrovat se) a za priplatek (cca 200,- Kc/mesic pak vcetne internetu cca 1Mbps). Proste neresi zadne bezdraty ci kabelovky , staci modem a zasuvka a rychlost je 10Mbps na metropolitni sit je super.

nakole
Rano zajdu vymenit nejake ty ruble, a koupit potrebne dily na kolo – doufam ze sezenu poradne pedale, pac to ted vidim jako slabe misto expedice, na vecer mi uz mistni znami tez vytvorili program, takze nuda urcite nebude. Naplanovana je navsteva nejakeho super Jazz klubu (prej Rostov je jedno z velice proslulych hudebnich mest), a pak jeste cosi, no uvidime co se bude dit, sak ja zas poreferuju v dalsim prispevku. Vsem preju dobrou noc a ja se zas ozvu.

PS: kdyby nekdo vedel kde sehnat mapy do OziExploreru v nejakem rozumnem meritku (Kazachstan, Kyrgyzstan, China/Tibet), tak se ozvete, dik.

7 Responses to “Rusko 01 – Rostov na Donu”

  1. Eva napsal:

    Balšoj support a rešpekt putjesestvjeniku Michajlu Konupovi!!! Ses machr az na půdu!! Na konci cesty z tebe bude fakt slusnej cyklista a spisovatel! Jen houst! Zdravi te vsichni z Prerova.

  2. tworbo napsal:

    drzim ti palce…

  3. Ondra napsal:

    Cau, zkousel jsem nejakou mapu pohledat a nasel jsem pouze pro Garmin: http://209.85.129.132/search?q=cache:_l1Vh-BB4RgJ:www.pda4x.com/read.php%3Ftid%3D68430+igo+Kazakhstan+rapidshare&cd=10&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
    Odkazuji se tu na stranky http://www.gps-club.kz/ a http://www.gpsforum.ru/ kde by toho mohlo byt vic, ale ja azbuku neumim. Tak se tim snad nejak rychle prokouses 🙂

  4. konup napsal:

    2Tworbo: no ted to teprve prijde, musim poradne nastudovat nejakou tu trasu skrz kazachstan, kama vlastne pojedu. Podle toho co jsem si cetl na tvem blogu tak mam asi podobnou mapu jak ty a taky tam mam asi cestu, ktera vlastne neexistuje. Pokud budes mit cas, zkus mi pls poslat nejake informace, ktere by se mi v kazachstanu mohli hodit. Ted si davam ale oraz a odpocivam v Rostove u super lidicek.

  5. Pavel napsal:

    Nazdar Konupe,
    tak ja tu Tvou vyzvu beru! Zitra jdu koupit kolo, na projekt kaslu a valim za Tebou!
    Sak kdyz moze baba-projektacka, co bych nemohl ja? No, ne? 🙂
    Kde si dame sraz? Pockas dva mesice v Rostovu nez Te dojedu? 😀

    Tvuj blog se krasne cte. Drzim pesti!

    Pavel

  6. Konupe,
    ty voe! Tys fakt dojel dal nez na Slovensko?! Vsechny sazkovky krachly! Ty si naprosty silenec 🙂 Ja jsem ted v tom San Diegu a delam si hlavu jak to budu delat ty posledni dva tydny, kdy budu cestovat sam, zato ale autem a po civilizovane zemi! Ty budes na ceste sam mesice, na kole a po takovych silenych zemich. Hlava mi to jeste porad nebere. Chtel bych mit tvoje odhodlani!

    Kdyz budes mit cas na te metropolitni siti, tak taky pisu nejake blaboly, ale zcela jineho charakteru 😉
    http://r0man2.blogspot.com/

    Drz se a dojed az do konce!! Za nas, za vsechny, musis to dokazat! Kazdy opravdovy chlap kdyz se podiva na svuj zivot, ktery je casto jenom stereotyp, do prace z prace, v bezpeci, pohodli, zadne vyzvy, zadne napeti, v dnesnim svete pravidel, omezeni a kamer na kazdem rohu, kazdy takovy chlap ti ve skrytu duse zavidi a obdivuje!

    Drzim ti palce!

    Cau Roman

  7. m napsal:

    Nepomohla by ti nějaká z těchhle?
    http://howadoor.umbra.cz/howadoor_ma_mapu.html