Pakistan 03 – cestou k Nanga Parbat a zpet

nanga parbat
Salam alejkum,
tak jsem zpet v Gilgitu. Pri prvnim prijezdu jsem zamiril do Madina hotelu na ktery jsem dostal doporuceni od cyklistu, ktere jsem potkal a meli pravdu. Fak asi nejlepsi misto v Gilgitu pro cestovatele. Dvojak 300rp, pro nemuslimy vari o ramadanu i pres den, paradni personal ktery se vsim ochotne pomuze, relativne rychlej internet primo zde, moc pekne misto. Navic jsem tu potkal dalsi zajimave cestovatele a povymenoval zas spoustu informaci. Opravdu i ja mohu doporucit !

Ten den jsem pozde vecer dostal nejakej hlad, tak ze se jeste mrknu z hotelu ven na bazar, jestli tam neni jeste neco otevreneho. Dyt je ramadan a jist muzou vseci prece az vecer. Na hlavni ulici byly jeste otevreny dve restaurace, tak jsen s mistnima na jejich doporuceni vyzkousel zas nejake lokalni pochutiny.

Otevreno bylo i par obchodu, kde pred kazdym obchodem sedel typek s brokovnici jako ostraha, tak jdu omrknout, jestli bych nesehnal i nejake pivko. Nesehnal. Koupit zde jde snad vse, ale pivo proste nesezenes v celem meste (teda alkoholicke). Tak zas nezbylo nic jineho na vecer nez ten has :-).

nanga parbat
Rano jsem zaskocil koupit material na salwar kameez. No nejak jsem se nemohl rozhodnout mezi dvouma barvama, tak jsem vzal platno rovnou na dva habity a dohodl cenu za matros jen na 1000rp za 2x4m. Od obchodnika s latkou jsem si rovnou nechal doporucit krejciho. Tech tu za obchodama je taky pozehnane, a vypada to ze kazdy ma prace nad hlavu. Krejci neumel sice anglicky, ale i v mistnim urdu jsme se po chvili domluvili. Vzal mi miry, urcili kde ma koncit vrch, jaky ma byl tvar spodku, jaky ma byt limec, kolik kapes a pak tez cena zavisela zda chci jen jednoduchy steh ci dvojty – zustal jsem u dvojky, coz me pak cele usiti bude stat 250rp. Dobra investice, dulezity je, ze zapadnu vic mezi mistni a super kvadro za 150kc z paradniho matrose, ktery v horku ocenim a taky neco vydrzi (snad).

nanga parbat
Bohuzel jsem nenarazil ani na jeden bankomat, ktery by akceptoval visu nebo maestro, tak jsem si pujcil od personalu Madiny, kteri mi pak vysvetlili kde je jediny mezinarodni bankomat ve meste. Jelikoz to bylo hodne daleko, vzal jsem to nakole. Cestu uz jsem znal z predesleho dne kdyz jsme s Kylem zakufrovali, tak jsem jednoduse nasel indicky ukoristeny vrtulnik, za kterym uz byla kousek banka. Hlavni ulice byla obcas obklopena mensima obarikovadanyma checkpointama, hlidajici bezpecnost oblasti. Tyto kulometne hnizda se prej snazi vychytat vsechny zbyvajici talibance.

Bankomat prosel a podarilo se vybrat zas neco malo na dalsi etapy meho putovani. Po ceste zpet jsem nakoupil nejake jidlo na trek k Nanga Parbat a vecer sezral cas neskutecne rychle internet. Adsl, ktery tu maji se zda byt uz trochu ok, tak jsem si precetl i nejake zpravy a hlavne pozjistoval bezpecnostni situaci na dalsi planovane trase. Prece jen, porad jsou tu oblasti, ktere jsou trosku nebezpecne.

nanga parbat
Rano jsem si pujcil bagl na zada, nabalil veci a kamos Irfana, se kterym jsme byli dohodli, ze zaplatime jen benal, nas autem hodil k Raikot mostu, pac on sam musel jet stejnym smerem. Po ceste jsme udelali dve prijemne zastavky, prvni na soutoku Hunzy s Indusem, kde se zemepisne setkavaji 3 nejvyssi pohori sveta Hindukush, Karakoram a Himalaje. Dalsi zastavka pak byla u paradniho bocniho pritoku Indusu s cistou vodou, kde se koupalo desitky lidi, tak ani my jsme neodolali v tom vedru hopnout, podle mistni etiky, jedine v dlouhych kalhotach, do vody. Pak uz jsme se priblizovali cim dal vic k megahore s privlastkem „Killer mountain“, ktera zacinala byt cim dal vetsi.

Na Raikhot mostu jsme si domluvili jeep, pac prvnich 16km se cesta krouti po skalach s prevysenim vic jak 2 litry a v tom vedru je celkem vopruz jit tu uvodni cast. Jelikoz jsme se sesli 4 lidi, tak se cena paradne rozlozila jen na 1000rp zpatecni.

nanga parbat
Ridic byl super cool typek (uz zacinam chytat ty americke moresy). Jak jsme nasedli, zasunul kazetu s lokalni vypalovackou zaradil kvalt a rozchlamanej vyrazil drave strme vzhuru. Muzika je super, po par minutach uz bekame ten lokalni pakistansko africky song vsichni a Nazmaghul si cestu vylozene vychutnava jako nejakej jezdec rallye az mistama i ja mam obavy. Obcas nejakej vtipek ze nezvlada rizeni, jako ze se zritime a pod. No adrenalin na patou.

Kyz jsme vysedli, domluvili se kterej den tak pravdepodobne pujdeme zpet a vyrazili dal strmym terenem k Fairy Meadow, kam jsme dorazili za 2,5 hodky. Sice se uz pomalu zacalo smrakat ale nadhera, parada, …. Fantasticke misto, neskutecne krasny pohled ze zelene louky na Raikhotskou stranu Nanga Parbat. Tezko to popsat do blogu, z jedne strany ledovec, kolem pak zelene louky, stromy a v popredi se vzpina devata nejvyssi hora sveta, 8126m vysoka Nanga Parbat. Musim zkonstatovat ze mam ted dilema, jestli Fairy Meadows se zakladnim taborem zaradit svou krasou pred nebo za Novy Zeland, ktery jsem mel zatim jako top 1. Karakoram Highway me zatim neprestava prekvapovat a to jeste nejsem na konci (teda tot to jsou uz Himalaje). Tady na tomto kousku planety, bych chtel kazdej rok stravit tak 14dni na relax – pojmenovani tohoto skvostu navem Fairy Meadow (Pohadkove louky) je pravem na miste.

nanga parbat
Postavil jsem stan na miste s luxusnim vyhledem na primo na celou stenu. Asi tak zatim nej misto, kde jsem mel kdy postaveny stan. Za celej den jsem tak dal zespod najednou prevyseni kolem 3000m, coz je uz celkem, na jeden den, dost a tak to i trosku citim v hlave, ale mozna to bude i z neceho jineho 🙂

Jelikoz se aspon castecne snazim respektovat ramadan, a kolem nas bylo par moc prijemnych mistnich, tak s veceri jsme pockali tolerantne az zapadne slunko, abychom je zbytecne netyrali.

Mezi tim se mi pri foceni rozbil polarizak co jsem koupil v Cine. Smejd jeden, sice Hoya, ale asi nejaka nekvalitni, normalne se mi rozpadl v ruce. To ovsem nebylo to nejhorsi, pac se mi to po pul hodce podarilo jakztakz opravit, horsi bylo, ze pri foceni s delsimi casy pri zapadu mi dochazi baterka. Toz nesu ja milos? Kua, nabijecka v Gilgitu, trek do BC predemnou a nahradni jsem taky nechal v Madine. Tak jak za starych dobrych casu, beru to, jako ze mam ve vnitr film s 36 policky, tak holt budu setrit.

Vecer delame ohen, s jednim starsim mudrcem rozebirame islam, jeho smery a nabozenstvi vubec, moc moc zajimave vykladani, ktere mi zas objasnilo spoustu veci. Pak nas jeden pakistanec z Lahore zve do chatky na „zakazany“ alkohol a tak k nejakemu tomu koureni po dlouhe dobe i troska na vypaleni cerva. Kecali jsme pak hodne hodne do noci. Stejne je to divny, ze ikdyz je alhohol v pakosi zakazany (dokonce min tolerovany jak has), tak v Ravalpindi je napriklad i pivovar, no nektere veci jsou tu postavene tak trochu na hlavu.

Rano me probudil osel, ktery se uz od svitani motal kolem stanu a hykal, nez se mi usalasil primo za hlavou. Tak jsem byl aspon pak brzo na nohach a vychutal si pri caji vychod slunka ozarujici Nanga Parbat.

nanga parbat
Valeli jsme se na paloucku az do jedenacti, kdy jsme si rekli ze je pravy cas vyrazit. Po hodce jsme dorazili do malinke vesnicky Beyal, kde jsme nechali bagly (no s tim co jsem si pucil, si celkem uzivam) a po mensim jidle, kolem druhe vyrazili do zakladniho tabora. Stoupali jsme prudce do kopce kole nadherneho ledovce s panoramatama Nanga Parbat v cele sve krase s okolnimi bocnimi hrebeny. Zleva se obcas ozyvaly zvuky lamajiciho se ledovce a z te zabijacke hory pred nama se ozyvalo misty hromobiti, kdyz se utrhl obcas nejaky vetsi serak. Jen co jsem sel nahoru jsem behem dvou hodin slysel pet lavin a dve byly i krasne videt a stihl jsem je (teda s mirnym zpozdenim) i vyfotit. Fakt mazec, v tom vedru se to sype co chvilu. Dorazili jsme az na misto kde se k ledovci kolem ktereho jsme sli pripojovaly dva dalsi ledovce z obou stran a jeden nam tak krizil cestu. Po prostudovani terenu jsme nasli bezpecnou cestu skrz a vyslapli si pres dasi zelenou stran az k samotnemu zakladnimu taboru.

A tak se z puvodniho planu dorazit ke Kailashi stala velice pekna, snad i lepsi, alternativa, ze jsem vlastne vyrazil z Lyse hory u nas, pod Lysou Horu v Pakistanu (doslovny preklad je Naha hora). Nahoru jsem se ovsem nedostal bo jsem si zapomel dole v baglu teplou bundu, a uz jsme taky byli domluveni s mistnima na caj.

nanga parbat
Nanga Parbat je vlastne prvni osmitisicovkou, na kterou se clovek pokusil vubec dostat. Od prvnich pokusu uz v roce 1895 si do prvovystupu hora vzala dan 31 zivotu. Behem te doby se o vystup pokousel napr. i Heinrich Harrer nez byl zajat Brity a poslan do indickeho internacniho tabora, odkud se mu vsak podarilo uprchnout do Tibetu. Vse pak popsal v dile 7 Let v Tibetu, ktere nekteri zajiste znate.

Jako prvni Zabijackou horu zdolal az Herman Buhl v roce 1953. To musel byt mazec tenkrat, oproti soucasnym expedicim, ktere jsou diky dnesnim super materialum paradne technicky vybavene. Hora byla tez svedkem prvniho 8tis solovystupu, ktery dal v 1978 bez kysliku behem tri dnu Reinhold Messner, kteremu hora vzala bratra, kdyz spolu sestupovali z vrcholu o 8 let drive. Nyni si jiz hora vybrala dan (do roku 2005) celkem 62 zivotu v oficialnich expedicich.

Zakladni tabor z Raikotske strany (cesta pres Raikhotsky ledovec je doposud vyzvou, pac z teto strany byly doposud uskutecneny pouze dva uspesne vystupy) se nachazi na krasne zelene louce v 4000m, mirne utopena v doliku, ktery zajistoval bezvetri s vyhledem na severni stenu a dalsi okolni stity. No kochali jsme se tam tak 2 hodky, nez jme se zas vydali smerem dolu pri zapadajicim slunku. Vzali jsme to trosku jinudy a ledovec prekracovali na jinem bezpecnem miste. Kdyz jsme dorazili zpet do Beyalu, tak uz byla temer tma, postavil jsem jurka, uvarili jidlo a za svitu luny, ozarujici horu pak rozebirali nekonecno.

nanga parbat
Rano na nebi zas vymeteno a jelikoz nebylo kam spechat, tak jsme dopoledne stravili jeste s mistnima na palouku a pak se vydali pres Fairy Meadow zpet k jeepu, kde jsme potkali Namazgula, ktery rozveselen nastartoval, pustil nasi oblibenou mistni vypalovacku a vystartovali jsme drsnou rallye jizdou po skalni ceste dolu. No zas si to driver vylozene uzival a hrnul to nebezpecne rychle, ale s prehledem. Na silnici s sirkou tak tak pro jedno auto se zasadne nepribrzduje a v zatackach se troubi. Silenost. Aj jsme malem prejeli dva delniky lezici za zatackou ve stinu primo na silnici.

Dole na Raikhot moste jsme byli vystaveni tlaku ze je nemozne se od sud dostat nijak jinak, nez ze si zaplatime dalsi jeep za nehoraznou sumu. Busy ze jezdi jen dopoledne, prvni a to jen mozna ze pojede az o pulnoci, atd, atd …. Ja se nedal, zkousim oslovovat obcas projizdejici ridice. Jeden s prazdnou korbou nas uz chtel i vzit ale jak jsem s nim hovoril, tak mrkl na policajta ktereho jsem mel za zady a ten jen naznacil ze ne. No mistni turisticka mafie. Nezbyvalo nic jineho nez v tom vedru popojit kousek pred most, a po pul hoddce se zadarilo a vzal nas na stechu mikrobus za 120rp.

80km jizdu po KKH zpet do gilgitu na strese busu jsem si zas vylozene uzival, jen po dojezdu jsem byl v tom vedru vysuseny a vyfoukany jako kdybych stravil cely den v susicce na pradlo. Ridic nas vyhodil na predmesti, kde jsme za 10rp vzali minibusik k nasemu Madina hotelu.

Vecer jsem updatnul blog a fotogalerku a utahanej zalehl. Trosku stve ze fotak (teda objektiv) zacina nejak dodelavat a obcas dost blbe ostri. No co uz, v hlave my ty pohledy vsak zustanou. Rano me se sestupu bolel pekne celej clovek, no jo, po delsi dobe zas pri chuzi zapracovaly i jine svaly. Kulhavej jsem zaskocil ke krejcimu vyzvednout si kameez a omrknout, kde je posta, bo budu zase asi posilat nejakej balik. Zacina tu byt vedro a extremni dlouhe prejezdy hor uz asi realizovat nebudu, tak vlastne nepotrebuju veci (a zatim ani nepotreboval) v obou prednich brasnach. Pred sebou mam uz jen dve sedla okolo 4200mnm a jedno mozna v Kashmiru kolem 5600m, takze uz nic vysokeho (teda na mistni pomery, na evropske s nejvyssim Mont Blanc 4810m je to dost).

Vzhledem k tomu, ze je cely den nejake divne pocasi, tak jsem si z knihovny pujcil Lonely Planet o Indii a zacal delat nejakej nastrel, jak a kudy touto zemi. Rozloucil jsem se s Kylem, ktery zde nechal na hotelu vsechny veci a vydal se busem na otocku (cca 5dni, kdyz nebudou zasypane silnice) do Islamabadu zazadat o indicke vizum, bo vyrizeni v pakosi trva 2-3 tydny. Ja na nej zrejme cekat nebudu a vydam se dal, zas mensi odbockou mimo KKH, smerem Skardu.

nanga parbat
Vzhledem k tomu, ze je pod mrakem, rek jsem si, ze vyzkousim aspon 2 dny respektovat ramadan a budu tez drzet pust. No uz po prvnim dnu, kdy jsem se naposledny najedl a napil neco kolem 4 rano, to byl k veceru mazec a pred setmenim jsem posilhaval po kde jake kapce vody. Hlavne kdyz ostatni turisti na hotelu si kolem 6te davali veceri. Nechapu jak to tu v tom vedru muzou davat celej mesic, hlavne tu vodu. Treba ti delnici s kladivama u cesty na slunku, nebo napriklat jeden pruvodce, ktereho jsme potkali v horach se skupinku japoncu, kterym on sam tahal v baglu jidlo a litry vody, si s prehledem v tom vedru cely den neunaven, bez jidla a vody, trekoval nejakych 30km. Sam ale priznal, ze je to pres den ale obcas drsny a hned jak zapadlo slunko, tak cerpal z nasich zasob, bo japoncum to nechtel bez svoleni ujidat.

K veceru se prihnal nejakej uragan, kterej pobral pisek z celeho okoli, tak jsem aj musel zalizt do pokoje, bo se pomalu nedalo bez filtru venku dychat. S narustajicim vetrem byly tez cim dal castejsi pulhodinove vypadky elektriky az nakonec vecer vypadla nadobro a meli jsme dalsi vecer pri svickach (uz nastesti prestalo foukat).

To by zas pro tentokrat bylo vse, automaticke publikovani hezky dohnalo skluz prispevku z Ciny a nyni jiz zas aktualne. Tedy ja zatim jeste stale v Gilgitu ale uz se pomalu chystam zas na cestu dal. Tak se mejte a brzy zase napoctenou.

22 Responses to “Pakistan 03 – cestou k Nanga Parbat a zpet”

  1. JiriB napsal:

    Zdar Michale, dobre ze uz mas ten mistni kroj usity, mel by ses vyfotit a hodit to do galerie, vypada to na wikipedii dobre covece. Skoda ze jsem kapku vtsi, moh jsem to asppn vyzkouset 🙁
    Zdravi JB

  2. Dadman napsal:

    Ahoj Konupe,

    jsem zkousel odhadovat jak daleko jste byli od Nanga Parbat ve chvili kdyz jste mu byli nejbliz. Tam jak jste stanovali, 20km?
    Kuba

  3. konup napsal:

    2Dadman: no jak se to vezme. V tech rozmerech okolnich hor vsechno pripada strasne blizko. Mrknes na kopec a myslis ze je to tak 2 hodky pesky. On je pritom 8km vysoky a tak ty mega rozmery hodne zkresluji. Nejvic jsem to pozoroval na prvni casti KKH, kde jsem si rikal ze k cili, ktery jsem si vytycil a vidim jej, je to jen tak hodku a kole a ja tam pritom pak jedu cely den :-). Co se tyce Nanga Parbat, tak od Raihkotske steny jsem se valel mezi dvouma ledovcama a stenou nekde na tomto miste v nejakych 4200mnm. Tedy jen nejake 2km od steny (dal uz byl trosku vetsi ledovec na ktery jsem si netroufal :-). Pokud bych to mel ovsem vzit podle Pythagora s jeho trojuhelniky a^2+b^2=c^2 (bo od pat se predemnou zvedala temer ctyrkilometrova stena) tak k severnimu vrcholu jsem to mel vzduchem nejakych 5km, k front peaku pak o pul kilaku vic. Ze zdola se tech 5km zda jako strasna pohodka, ze to za den vylezes, ale i Messnerovi trval nejrychlejsi solo vystup 3 dny. Jak jsem se bavil s jednim mistnim co byl na vrcholu, tak tymove vystupy trvaji tak jeden az dva mesice.

    PS: Hele a vite ze krome GoogleEarth je i GoogleMoon ? Tip na dalsi vylet …

  4. Petr Z napsal:

    Re: tip na trip – nejaci tipci to tam prochodili a
    nechali tam kolobezky staci si vzit cerstvy baterky a eventuelne pumpicku jestli usly pleusky.
    I kdyz ted si nejsem jistej – v tom ridkym vzduchu nad nagpaparbatem by pumpicka asi moc nefungovala :-))

  5. konup napsal:

    2JiriB: nejake me aktualni foto hned uploadnu, jak dam do poradku zalohy vsech dat. Kameez shalwar je fajn, hlavne v tom vedru je to super. Akorat se s tim ale blbe jede na kole, ale kdyz stahnu nohavice gumkou tak to bude OK.

  6. Rados napsal:

    Luxusni oblecek, myslim ze ted skvele zapadnes 🙂

  7. Klárka napsal:

    Míšo, doufám, že mě v tom sexy hábitu přivítáš na letišti:) Už se na Tebe těším.

  8. JiriB napsal:

    Klarko moc se netes, ma to site stehem, to hned tak nestrhnes 😀

  9. Klárka napsal:

    Došel ti ten můj email? Nějak si to včera už nekomentoval 😀
    Jinak už stříhám metr!

  10. Klárka napsal:

    přesně 31 dnů. Emailu je škoda, to bys měl počteníčko 😀
    Dávej na sebe pozor. Večer zavolám.

  11. Janoš napsal:

    Ahojas Míšo,
    jsi ďábel každým coulem a wunschuju, ať se daří na cestě i mimo ní jako doposud. Fotky jsou parádnický a hlasitě závidím. U nás už fouká ze strnišť, tak doufám, že brzo přifoukne i tebe celého a zdravého.

  12. Máta napsal:

    zdravím do daleka :o) my už jsme se vrátili z měsíčního toulání Indií a musím říct, že bych tam klidně vydržela podstatně delšejší dobu, jak se mi tam líbilo…tak teď už si zas můžu v klidu číst tvoje vyprávění, tiše závidět a držet pěsti, ať se ti daří dobře a nic špatného tě nepotká…

    P.S.: Jo a cestou z Manali do Lehu jsem tě vyhlížela na každém kilometru, páč jsem byla odstřihlá on infa,kde se zrovna pohybuješ a netušila jsem, jestli už taky náhodou v té Indošce nejsi, a projížděli jsme kolem nekonečného množství cyklopoutníků a několik z nich bylo aji Čechů, tož jsem si říkala :
    “ Na kolikátém kilometru asi potkáme Konupa?!“ a ono nic :o)

  13. konup napsal:

    2Mata: zdravim zpet domu, to je fajn ze se libilo, ja stale jeste v pakosi, ale uz se mi to blizi ke konci, do indie to mam po ceste uz jen necelych 300km. To jsme nebyli daleko od sebe, do Lehu jsem to nemel vzduchem daleko, byl jsem v tu chvili jen z druhe strany hor a do indie je jedinny hranicni (teda kterym muzu ofiko projet aniz by po me nekdo strilel) prechod z Lahore do Amritsaru, takze musim na jih a pak teprv zpet na sever. Nevim jak to budu stihat s casem, cesta z Manali do Lehu uz bude uzavreta kvuli snehu (uz i tady mi 2x rano nasnezilo 10cm noveho prasanu :-)), tak asi pojedu jen jiznejsi trasu Pathankot->Dharamshala->Mandi->(Manali/Leh?)->Shimla

  14. konup napsal:

    2Janos: tady vetr se strnist ani nezafoukl a z 40ti stupnovyho vedra za dva dny rovnou zaclo snezit a napadlo 10cm noveho snehu, toho martina tu maji nejakeho ujeteho a podzim zadny (to ani burcak nebude). Ujel jsem tomu ale na jih, kde je zase teplo a konecne zas nejaka zelen a voda. Uz trenujes na chribak ? Aj bych si zabehl, mine me to tak o tyden, vsak ale ted jak jedu na tom kole tak to mam jiny maraton 😉

  15. konup napsal:

    2IvaK: nazdarek, hele jak tu zaclo snezit, tak jsem si vzpomel ze nejak prijdu o podzim a o burcak :-(. Ten tvuj napad ze mi nejakej vas uchovas (nevim sice jak to dokazete) neni vubec spatny. A nepoplete to s tim terminem sklipku, vracim se az 1.11. takze kdykoliv po 🙂 , jo a zase tam k vam dojedu na kole a necham ho tam tradicne tak pul roku 🙂

  16. konup napsal:

    2Klarka: no nevim jestli by to byl zrovna nejchytrejsi napad v pakistanske kurte jit v indii na letiste :-), aby me tam po ceste nahodou nekdo nesejmul. Ono uz od rozdeleni indie na pakistan a indii se tahnou neustale problemy (jako kashmir a pod..) a indiani moc pakistance nemusi. ja uz taky striham metr a uzivam si poslednich klidnych chvil o samote 😉 … , ne, ted vazne, uz se tesim az dorazis, kolo nekam opru v Dili do rohu a potrajdame v klidu ten mesic jen tak s batuzkem po nejakych tech koutech indie.

  17. Petr Z napsal:

    Podle vyhlasky se burcak prodava az do konce listopadu,
    (Kdyz tam spacci neco nechaji) takze bych se terminu 1.11. vubec nebal, jen uz to nebude ta irsajova a moprova stavicka co vcil. Z Vidne do Brna vedou ty spravny stezky, aby pak nebyly v Brnu moc klikaty cesty a tvrdej asfalt 🙂

  18. Petr Z napsal:

    Tady se striha metr – to uz nebudou nove prispevky? Sem se tesil na fotky ze zakulisi foceny v pakystanskym pyzamku po splynuti s mistnima, zeby konecne bylo videt jak to tam doopravdy vypada a ne jen ta vymetena obloha pro turisti 🙂

  19. konup napsal:

    2PetrZ: jj, metr striha Klarka, ktera sem za mnou prileti, ovsem to nic nemei na tom ze do konce vejletu mi jeste zbyvaji stale skoro 2 mesice (nejaka cast Indie a Nepalu), takze urcite se zde jeste nejakych par prispevku s fotkama objevi 🙂 Jeden mam pro vas prichystany uz dnes.

  20. Petr Z napsal:

    sem s nim sem s nim 🙂
    No prave dva mesice, kdyz tak vezu rano Jardu na stangli do skolky a je dvanact stupnu, si rikam ze bych ten burcakovy vylet z Vidne do Brna i dal, snad me prvni rijnovy led nepresvedci o opaku. V kolik rano se bude vyjizdet podle tvoje nebo naseho casu? 25 rijna se od sebe zimnim podrazenim vzdalime na 4,5hodiny to bys mohl mirnym flamovanim pred odjezdem smaznout 😉

  21. Fildas napsal:

    Konupe, Nanga Parbat me silne zaimpresovalo. Zejmena, kdyz jsem si podle fotek zkusil na GoogleEarth nasel mistecka, kdes byl a mrknul na horizontalni pohled… uff 🙂

  22. Vlada napsal:

    Ahoj cyklisto s Klárkou.

    Zdraví Tě spolustolovníci z Delhi .
    Moc se nám Tvoje stránka líbí, ale zatím nebyl čas na podrobnosti.

    Vláďa (65) a Dobruna (61) „Pražáci“

    Až se někdy budeš nudit na Skype, jsem vladsv