Vzhuru na Atlantik

foto

Vypluti z Gibraltaru bylo z duvodu priliv/odliv proudu v kanale nacasovano na dopoledne. Doplnujeme naftu a vyrazime. Mijime opet les tankeru a kontejneraku, stacime na zapad a po dalsi hodine mijime spanelsky nejjiznejsi bod evropskeho kontinentu.

Netrva to dlouho a kolem 17:00 se loucime se Stredozemnim morem a konecne nas vita Atlanticky ocean, coz pochopitelne vyzadovalo mensi oslavu, vcetne neopomenuti na Neptunova.

Z duvodu velkych hluchych mist v predpovedi, pro primy kurz na Kanary, volime nakonec vyhodnejsi smer na Madeiru. Fouka pekny zadak, dalsi den ale i pres to prikrmujeme motorem / stejne jsme potrebovali dobit i baterky (kdy nejmenovana hlidka zkonstatovala ze autopilot ma v danou chvili stejne jiz jistejsi ruku na kormidle 🙂

Dalsi den je hodne na pohodu, sviti slunko, avsak pres den vitr opada. Potkavame nekolik velkych zelv, na palubu nam vyskocila jedna rybka a doprovazi rodinka 8 delfinu, kteri nam par hodin skacou primo pred pridi a zprijemnuji plavbu. Nadhera.

Vitr prifukuje zpet az v noci a nad ranem si to uz zas plachtime 9kn primym kurzem na Madeiru

Na vecer a pres noc zase trosku prifukuje k 30kn, vlny 4m (takze si obcas nekdo uzije nejaky ten bazen) a nad ranem do toho zacina prset. Viditelnost tak 8nm, pac Madeira by mela byt od nas jiz 10nm, ale stale neni nic videt. Aspon mame ale zas konecne odsolene a vyprane vsechno obleceni. Kolem poledne se rozjasnuje a pred nami se rysuji konecne osvetlene brehy Madeiry, nad kterou se rysuje duha.

3 Responses to “Vzhuru na Atlantik”

  1. LKC napsal:

    Hmm ti delfini vypadaji sqele 🙂

  2. Jiří napsal:

    Ahoj Michale
    díky za krásný pohled z Gibraltaru a pěkné fotky na webu. Nerozumím jediné věci a tu mi doufám po návratu vysvětlíš. Na pohledu píšeš, že nejhorší snad máte za sebou a při tom jste se dostali na Kanáry. Podle mne máte nejhorší úsek – cestu přes Atlantik – před sebou. No nevím, ty máš asi na mysli ty problémy s čerpadlem, já to beru jako prkoinu, kdežto teď, na Atlantiku, se bude lámat chleba a uvidí se, kdo je CHLAP 🙂
    šťastný návrat domů přeje Anička, Jiří i Monika

  3. Fildas napsal:

    Dík za zprávy, sleduju Vás…
    …a kdyby něco, tak plavu za Váma (No za jak dlouho se může dat uplavat 2000nm?) 🙂
    Tak Pánové dobrý vítr přeju 🙂
    Pozdravuju všechny z posádky!
    Fildas