Kyrgyzstan 02 – Bishkek 2

Vlajka
Ahoj,
tak ja stale trcim v Bishkeku, nejak jsem se tu zasekl. Ale nevadi, na hostelu kde prebyvam, jsou velice fajn lidi, posbiral jsem spoustu informaci a noc me vyjde jen na 150 somu. Dobre je vybirat si mista k noclehu trosku dal od mesit, bo pak uz neco kolem pate rano tu mam 10ti minutovy live koncert, ale pekne se to posloucha, jak se to z toho tlampace rozliha po okoli.

V pondeli rano jsem zaskocil za Antonem dat mu kolo na opravu. Anton jej odvezl sebou do firmy, ze se na to podiva. K veceru mi volal ze, ze je ten cvrcek ve vnitr zlomeny a ze se divi jak to ze me to doposut fungovalo. Musi vsak od nejakeho znameho sehnat druhy orech ale ze az dalsi den.

Mezi tim jsem zaskocil na pakistanskou ambasadu (sice mi na hostelu jeden typek rikal ze se da vyridit primo na hranicich, ale ruku do ohne by za to nedal), kde mi jeste pred vchodem jedna mlada zamestnankyne doporucila, ze nez predam zadost konzulovi, tak abych si zaskocil na nas cesky konzulat pro doporucujici dopis. Tak jsem opet navstivil Maju, ktera napsala jeden dopis v rustine, ja pak jeste jeden v anglictine (takove to odkud kam jedu, proc si vyrizuju vizum az ted, a tak jsem zas svoji cestu trosku zvelicil), oba dopisy mi orazitkovala a ja valil zase zpet za pakistancama. Tip s dopisama byl dobrej napad, bo se me hned ujal primo konzul vyplnil jsem formulare dal dve fotky a at se zastavim po obede hned dalsi den, ze by snad melo byt vse v poradku a vizum mi daji a pravdebodobne i zadarmo.

Dobre je, ze tak vlastne budu mit moznost se v Kasgaru rozhodnout, kama to vezmu. No samo ze zkusim nejdriv primo na Tibet, ale jak se se vsema ktere tu potkavam bavim, tak to letos nevypada dost nadejne na jednoduchy prunik. Nejake zpravy ze pribylo vice checkpointu (hlavne na mostech), nektere ze se uz nedaji projit v noci, a je slozite je obejit. No uvidim v Kasgaru a dal, kazdopadne budu mit na vyber a pokud budou problemy, tak i samotna Karakoram do Pakistanu je uzasna cesta, a situace od zrovna prichozich 2 cyklistu odtut je uplne v pohode. Tak mam zas klidnejsi hlavu bo posledni 2 dny mi to tam pekne srotovalo kudy a jak se dal vydam a jak se budu vlastne z ciny dostavat ven 🙂

Behem dne jsem udelal razantni proverku veskerych svych veci a nepotrebne ze vyhazu. A tak se mi po hodine prebirani podarilo vyselektit 2,6kg co poslu dom a neco pres 2 kila co vyhodim.
Zaskocil jsem do obchodu pro nejakou krabicu, vse poradne zabalil a z centralni posty odeslal. Tam mi na balik usili pytel primo na miru, pak to zasili a zapecetili. No snad to dojde v poradku. Konecne jsem narazil taky na pohledy, ale znamky tu proste neexistujou 🙂 Neco malo jsem zaplatil na poste oni tam dali rovnou razitko, tak mozna to dojde, tady neni moc zvykem asi neco timto zpusobem posilat.

Jidlo
Vecer jsme zaskocili s novyma prichozima do hospy na jidlo a par tocenych. Vecerem je potreba davit trosku bacha, minuly tyden tu okradli hned vedle hostelu dva japonce. Jak se setmi tak je zde na ulicich plno policajtu a I tem je radon se vyhybat, bo jak tak postavaji a nemaji co delat, tak jak slysi turistu, tak je to hned zaminka pro ukraceni casu a probehne kontrola vsech dokumentu 🙁 Je to super jak se to tu na hostelu zaclo hemzit ruznyma dobrodruhama, a tak je po vecerech spousta veci k vykladani. Ale jak jsem psal posledne, je nacase se zas vratit mezi mistni obyvatele.

Dalsi den jsem zaskocil opet na ambasadu, kde jsem dostal zpet pas i s vizem a jak pan slibil tak opravdu vse zadarmo, parada. Mistni konzul je asi nadseny cyklista bo jak jsem cekal, tak jsem ho videl prijizdet autem a v zadu mel 2 kola a po precteni meho dopisu v lamane anglictine byl sam mou cestou nadseny a tak na vizu je zelene razitko GRATIS. Bohuzel vsak na vizech popletli trosku datum a tak ikdyz zadarmo, tak k nicemu. Nastesti jsem se hned domluvil ze zas rano budu mit datum prodlouzeny celkem na 6 mesicu. Opravdu hodne mili a vstricni lide.

Dnesni den byl uplne super pac v zapeti hned dalsi radostna zprava, volal mi Anton ze mi opravil kolo. Parada. Zaskocil jsem ihned za nim, dostal jsem darem dva male rozlomene zuby z volnobezky (nebo jak se to spravne jmenuje – rikam vam ze nejsem cyklista) a jak jsme se tak bavili, nabid se mi ze mi vytuni i ten predni nosic. Cumel jsem jak blazen jak mu to slo od ruky. Behem hodiny stihl udelat paradni renovaci. Privaril mi tam dalsi dve vyztuhy, uchycene k vidlici v horni casti, kde jsem mel pripravene diry jiz z vyroby. Vysledek dila vypadal jako od vyrobce, spis teda lepsi, bo vyrobce se moc s timto modelem “expedicni” moc nevytahl. Bohuzel se mu uz nejak nepodarilo moc opravit ty spodni elekrikou navarene casti, ale diky novemu uchyceni to uz snad nebude problem. Jak jsem byl u neho v dilne, tak jsem rovnou provedl kompletni generalku. Vymenil jsem konecne ty pedale, za nove ktere jsem koupil v Rostove. Tem puvodnim, ktere se mi podarilo konecne diky dobremu naradi vymontovat, uz moc do konce nechybelo, vyklali se tak ze mi hoha sla sejdrem. Rovnou jsem vymenil i Bronsonososuv retaz – dik, tvuj retaz najel pres 4000km, z ruska, pres kazachstan az do kyrgyzstanu, vypada celkem v pohode neni ani vytahany, ale nechavam ho jiz zde, dal uz pojedu jen se dvema, musim se tech kilogramu nejak zbavovat aspon timto zpusobem, bo sam osobne mam pocit, ze ja jdu s vahou nahoru. Pujcil jsem si special klic a dotahl poradne stred z obou stran, bo i ten posledni dobou zacal poslednich 500km vydavat nejake divne zvuky, a byl mirne povolen. Jedine co jsem nevymenil tak jsou plaste bo ty marathony co mam, i po tech 6.400km cestama necestama vypadaji porad v pohode a zatim jedu bez defektu (tuktuktuk, abych to ted nezakrikl). No ale nejak se mi po horach nechce tahat se dvema nahradnima, tak mozna nekde v Karakolu prezuju aspon zadni a ubude dalsi vaha. Nejaky cas ty vsechny opravy zabraly, ale kdyz jsem k veceru delal testovaci jizdu, vse je jak nove a zase mam tichy a hladky chod.

Deti
Jak jsem to tak dneska vse spocital tak se mi podarilo zbavit skoro 6kg veci, cemuz rikam dobrej vykon. Taky jsem sit u pekne odpocinul, idyz ? No jak se to vezme, neslapal jsem na kole, ale vecery zde byly narocne :-), hlavne ale ze bylo veselo. Zitra jen zaskocim pro pas s opravenym vizem, mrknu jeste do jednoho shopu s fotakama prej by tam meli mit i filtry – trosku vic se mi, vlastni blbosti, doskrabal polarizak co mam a vypada to, ze ty rozmazane defekty na fotkach budou mozna od toho – uvidim jestli se tu da neco koupit. Vsim jsem si totiz ze posledni dobou mam nektere fotky mistama nedoostrene ale nechapu proc. Snad to sklo co mam, jeste neco vydrzi, pac ted teprve prijdou paradni obrazky. Takze doufam ze jeste pred objedem opustim konecne Bishkek a naberu zas (zatim jeste) vychodni smer, a to k jezeru Ysyk-Kol.

Mejte se pekne jako vzdy, dalsi prispevek bude pravdepodobne z Karakolu nejak za 5 dni.

9 Responses to “Kyrgyzstan 02 – Bishkek 2”

  1. Riki napsal:

    Ahoooj, tak dneska jsem prvni!

  2. Riki napsal:

    To bude asi tim ze svindluju, pac sem te odchytl na ICQ! 🙂
    Mno nevadi, kazdopadne jeste jednou: At ti to slape a uvidime se v Kathmandu u pivka EVEREST!

  3. Pavel napsal:

    Konupe,
    prosim prozrad co pouzivas za techniku na foceni? Vim, ze mas nikona DSLR. Jake filtry?
    Ty fotky jsou proste fantasticke.

    Pavel

  4. konup napsal:

    Mam starou D70, s univerzalem 18-200/3.5-5.6, takze svetlo nic moc, jine skla jsem nebral bo je to tezke jak sfina 🙂 Pouzivam hlavne polarizak, ten je nezbytny, no a ja si ho jeden den dost doskrabal, no dost – proste hohne hodne moc (nevsim jsem si pri jizde ze lezel odktyty v brasne, a jak jsem za ten den ujel po hrbolate ceste 100km, tak jakysi predmet lezici v brasne hned vedle filtru cely den po tom filtru hranou mirne soupal, az ho dost hodne znicil. Celkem me to dost stve, pac ted teprve prijdou paradni mista na foceni, tak jsem se chtel podivat jetli bych nesehnal novy. Ty fotky, ktere ted davam do galerky jsou hrube pozmensovane automatem v IrfanView, tam to tak neni videt, ale na originalech, jsou mistama rozmazane lokalni fleky. A obcas vubec mi to sklo nejak spatne doostri celkove, zajimave, s tim jsem se jeste nesetkal a nevim co to dela. Neni tu moc casu na experimenty a testovani. Jak dojdu na net, presypu fotky a valim dal 🙂

  5. eva napsal:

    zdarec,konupe,
    cetla jsem sice jen tvoje 2 posledni clanky,ale skvele napsany! fotky taky bomba,jen za tech cca 10 let, co jsem te nevidela (a to uz jsme vlastne diky svatbe tvy segry v rodine!), esli tys kapanek nepribral:))
    zlom vaz

  6. Petr Z napsal:

    http://sms.beeline.kg/ třeba ta brána funguje.
    Podle googleearthu prijdou doopravdy kycovite fotogenicka mista. Zeby misto usetrenych kilogramu a penez od policajtu poridit sirokac? 🙂

  7. Petr Z napsal:

    sms brana funguje! konup mel radost vyziva fanousky ke psani na cislo 778177931
    je ted v horach 1436metru nm. ale Kyrgizstan je dobre pokrytej 🙂

  8. Berousci napsal:

    Miso super, at ti to slape!!! prejeme hodne sily na dalsi usek. v sobotu slavime Berouskovy a Haniny narozky, dame si za tebe spoooustu piv!

  9. Petr Z napsal:

    kdo chce cestu do Bishkeku sledovat aktuálně jeste jednou, ale uz ne tak pekne poeticky a romanticky muze zkusit http://www.ladajede.cz