Transatlantik – cast 1

foto

Tak a je to tady, vzhuru na posledni etapu nasi plavby, vzhuru pres Atlantik.

Odpoledne 11.12.2013 opoustime Kapverdy a pred sebou mame prejezd 2180nm smer Karibik / St. Martin.

Hned po vypluti to vypada (a taky sedi s predpovedi, kterou jsme peclive studovali) ze vypinac od pasatu konecne nekdo zapl a fouka pekny zadobok dle planu. Mijime posledni ostrov, posledni majak a zacina atlanticke vlneni od pasatu.

Ze zacatlu to vypada ze pojedeme puze na genu a jelikoz na lodi nemame pen, vymyslime nahradni reseni pro jeji lepsi tvar a stabilizaci s pomocnou otezi vyvedenou pridanyma kladkama pres konec vyklopeneho rahna.

Prvni noc probehla v poklidu a vseci jsou nadseni z postupne zvetsujicimi se vlnami oceanu, tak jako ubehl v poklidu i prvni den, ktery jeste davame pod 200nm. Dalsi den uz si to hrneme za 24h pres 200nm – parada. Clovek si proste vytahne jen tak jednu genu na levobok a s 22kn pasatama v zadech pak denne dava 200nm, no a pak ji bez jedine halzy za dva tydny po 2200 milich nekde v Karibiku sbali a zakotvi. Coz ale nebude nas pripad jelikoz plachty mame prece 2 a jestli vitr polevi, tak proc je nevyuzit, kazdy uzel dobry.

foto

A jak vypada takovy prejezd ? je to jak chodit do prace
sluzby tocime v poradi Feda, Konup, Sobino, Radek, Kulis. Na palube jsou vzdy dva, takze clovek je nejprce 2h na hlidce bez kormidla, dalsi 2h pak stoji za kormidlem a toto vse se mu zopakuje pak hned za dalsich 6h. Mezitim je samozrejme potreba se jeste probrat, najist, ci zas pokusit se usnout / ale tocime se v 5ti, takze je to defakto dost na pohodu.

Strategicky nevolime nejkratsi trasu po ortodome ale spis trasu po loxodrome, takze plujeme skoro primym kompasovym kurzem, ktery je sice trosku delsi ale pro nas vyhodnejsi, jelikoz jednak pocitame s pozdeji stacicim se vetrem vice z E a tez se timto kurzem dostaneme i do znaceneho proudu, ktery by nam mel tak 1 uzlik pridavat a tak ikdyz tato trasa bude cca o 300nm delsi, pravdepodobne bude nejrychlejsi a i pohodlnejsi na postaveni vetru.

Pres den i v noci pasaty krasne davaji 20-25kn NE, obcas pod mrackem prifoukne tak refujem. Z kazdeho vetsiho prifukujiciho mracku tez vetsinou zaprsi a tak se pres den vedro nekolikrat vystrida s 5 minutovou prehankou. Vlny dostavaji ten spravny atlanticky tvar, krasne se prodluzujou, zvetsujou a udoli pekne prohlubujou, bezne okolo 5m ikdyz je klid, a tak je to jak ve vytahu mezi prizemim a druhym patrem, clovek vyjede na kopec, tam se rozhlidne a paaak sesup dolu do udoli, jak na houpacce a to stale dokola.

Plavbu nam zprijemnuji hejna doprovazejicich delfinu, ci nekolik obrovskych kosatek krouzicich pres den kolem lodi a pod lodi, az zacinam mit obavy, aby si nektera nepohrala s nasim kylem. Do toho nam pres lod letaji letajici ryby, ktere pak rano uklizime z paluby ( a musim rict, ze kdyz dostane clovek v noci takto nastartovanou rybou jak raketa do bricha, tak to ani tak neboli jak spis smrdi 🙂

Co se tyce prvni pulky tak, tim jak pekne fouka, tak v prumeru plujeme zhruba 8,5kn, coz nam dela cca 200nm denne (maximalku pri nekterych sjezdech vln mame zatim 13,7kn a denni maximum 207nm).

 


 

Comments are closed.