Cestou na Kapverdy

foto

Tak tedy plujeme dal. Tradicne vyrazime z pristavu na noc, na mole jeste posledni pozdravy se Stetinacem, ktery na Kanarech zustava a za par minut jsme zas venku na mori.

Vitr nam moc nepreje, v mistech kde v toto obdobi zde byva temer vdzdy NE, my mame zase specialitu, naopak misto planovaneho zadoboku, je temer bezvetri a kdyz uz neco malo fouka, tak uplne z druhe strany primo do ksichtu. Davame tedy k plachtam motor, at se kousek posuneme dal.

Na trase potkavame krizujici karamaran, par rybarskych lodi, ale jinak pusto. Pocasi je prvni 3 dny (az na ten vitr) moc pekne, dalsi den pak klickujeme mirne mezi bourkama, takze si zase uzivame i deste.

Poprve je nad ranem videt jizni kriz, tez taky prekracujeme obratnik raka. Tez nas na palubu prisel navstivit Mikulas, a nejen ze neco pro nas zanechal za luknama my ho dokonce i videli. V jedne ruce nesl rybu a v druhe pytel s dobrotama a asi jsme byli hodni jelikoz kazdy neco dostal.

foto

Cestou nas ob den opet doprovazeji hejna delfinu, kteri si vzdy tak pul hodky zaskotaci kolem lodi, na zaver udelaji par excelentnich vyskoku na rozloucenou a pluji dal.

Kdo skace casteji jsou letajici ryby, ktere s par odrazama od hladiny uleti i pres 40m (nejdriv jsem si rikal, ze asi bude prset, kdyz letaji ryby takto nizko nad hladinou :-). Nektere z nich, hlavne pak v noci, konci sve prelety na palube, kterou pak musime cistit.

Po celou cestu nas take doprovazeji 2 pary ptaku, krouzicich obcas kolem lodi a v noci plavbu doplnuje neuveritelne svetelkujici plankton, ktery vytvari z more dalsi hvezdnou oblohu pod nama.

Pocasi nam dalsi dny stale nepreje, mame totalni bezvetri tak motorujeme. Rucicka na nadrzi rapidne klesa dolu, dolevame tedy rezervnich 100l ale i tak pokud nezacne aspon trochu foukat nam nafta az na Kapverdy nevyjde. Nastesti poslednich 50nm se konecne vitr umoudruje, my muzeme vypnout motor a na Kapverdy dojizdime zase na plachty. Jelikoz prijizdime za tmy, na volani mariny radiem nikdo neodpovida, tak zustavame do rana na rejde pred marinou mezi ostatnimi kotvicimi lodemi.

 


 

Comments are closed.